Japonec Murofuši sa odvolal na CAS, Barteková musí čakať

04.09.2012 Celý región

Lausanne 4. septembra (TASR) - Medzinárodný Športový arbitrážny súd v Lausanne (CAS) bude o odvolaní japonského kladivára Kodžiho Murofušiho proti verdiktu Medzinárodného olympijského výboru (MOV) o jeho diskvalifikovaní vo voľbách do Komisie športovcov MOV rozhodovať niekoľko mesiacov. Znamená to zrejme, že slovenská bronzová medailistka z Londýna Danka Barteková, ktorá suverénne vyhrala v hlasovaní, si na oficiálne potvrdenie vo funkcii bude musieť počkať.

Spolu s Bartekovou dostali na ďalších osem rokov možnosť byť v pléne MOV aj vodný slalomár Tony Estanguet, veslár James Tomkins a plavkyňa Kirsty Coventryová. Voľby ale ovplyvnili námietky niekoľkých delegácií, ktorým sa nepáčilo, že niektorí kandidáti používali na získanie športovcov na vlastnú stranu nedovolené spôsoby. Týkalo sa to šírenia letákov na nedovolených miestach. Na základe ďalších námietok, resp. za využitie počítačovej techniky na kampaň, vylúčil Výkonný výbor MOV za porušenie pravidiel z hlasovania taiwanského taekwondistu Mu-Yen Chu i japonského kladivára Kodžiho Murofušiho. Obaja mali 21 dní, aby sa proti MOV odvolali na CAS.

CAS informoval, že zaregistroval odvolanie Murofušiho aj Japonského olympijského výboru. Podľa informácie agentúry AP môže CAS na konečný verdikt potrebovať až štyri mesiace.

Posledným slovenským členom MOV bol v rozmedzí rokov 1981-2001 Vladimír Černušák, po ňom sa pokúšali zhodne o členstvo v Komisii športovcov ďalší, no štvorica Peter Šťastný, Karina Habšudová, Martina Moravcová a Miroslav Šatan v náročnej zahraničnej konkurencii počas minulých OH a ZOH neuspela.
 

Vyberte región